Здравеопазването в България

Несериозните неща и хора на едно място.

Модератор: GTA-BG Модератори

Потребителски аватар
thestig93
Прекаляващ
Мнения: 1774
Регистриран: 18 юли 2008, 19:33
Местоположение: София, Дружба 1

Здравеопазването в България

Мнение от thestig93 » 11 апр 2012, 00:27

Интересно ми е да чуя какво ви е мнението за здравеопазването в България. На ниво ли е с останалите европейски държави или е изостанало както почти всеки един аспект на нашата абсурдна държавица. Искам да ви насоча към една невероятна история - http://lastargument.wordpress.com/
Също така и да разкажа какво съм чувал и аз. Моят господин по физическо през 2005-та година е бил да му правят операция на корема във Варна. Операцията не минала успешно и го изписали човечеца с отворена рана да ходи да се оправя в София, като по този начин го заразили с хепатит. След тази случка господна ми вече не е същия. Има многобройни проблеми със здравето и в момента не се знае дали ще оживее.
Лошо не е само самото отношение на лекарите и сестрите към пациентите, но и смешното заплащане което получават лекарите в България. Как да очакваме да получаваме нужните грижи при нужда, като хората които трябва да се грижат за нас нямат никаква мотивация и едвам свързват 2-та края. Друг проблем е и това, че нямаме универсална социализирана здравеопазваща система - с други думи, държавата не ни покрива разноските по операции и т.н.
Последна промяна от thestig93 на 11 апр 2012, 12:51, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Ico_BG
Умопобъркан
Мнения: 4216
Регистриран: 01 сеп 2009, 11:42

Re: Здравеопазването в България

Мнение от Ico_BG » 11 апр 2012, 11:06

Мнението ми ли? Мнението ми не е по-различно от твоето. В България просто така стоят нещата. Бил съм и аз "жертва" на калпави доктори. Когато си бях счупил ръката, ни държаха отвън 5 часа, дори и да нямаше пациенти вътре, ръката ми започна да посинява, изтръпна, а за болката да не говоря. Та, приеха ме те вътре, вероятно процедурата им беше такава - да не слагат упойка (нито пълна, нито местна), вързаха ме там с едни колани за едно легло и започнаха да дърпат посинялата ми ръка. А аз виках като заклано агне... Добре, това го изтраех, но се появиха усложнения и сега ръката ми на моменти "изключва" - чувствам я като чужд предмет, изтръпва и т.н. Оказа се, че пак трябва да я счупят (процедурата е да отидеш там, да положиш ръката си на една плоча и да ти изпраскат отгоре един чук, все едно, че чупят орехи... а дали ще уцелят, това е друг въпрос). Разбира се, отказах да го направят. И знам, че това не е нищо, защото на излизане видях към 20-30 бебета в кувьози, половината реваха, половината изглежа, че нямаха сили да го направят. Условията бяха просто ужасни. Медицинските сестри идват по план на всеки 3-4 часа, за да им допълнят вода като на хамстери...

Потребителски аватар
vesko18
Сериозен
Мнения: 1022
Регистриран: 17 мар 2007, 10:37
Местоположение: Grove Street №3

Re: Здравеопазването в България

Мнение от vesko18 » 11 апр 2012, 12:11

Колкото по-малко се занимаваш с доктори, толкова по-добре. Имаме страхотни специалисти, но мизерните условия на медицинската техника и смешните заплати не мотивират по никакъв начин работещите в здравната система. Личен пример - с висока температура съм, 3-4 дена ме е нямало в училище, трябва да се ходи до лекар за бележки и подобни простотии. Вече пооздравял, излизам зимата, мръзна 2 часа пред лекарския кабинет до още 10+ болни от неща, описани в две медицински енциклопедии, и както предполагах, състоянието ми се влоши. Просто има нещо фундаментално сбъркано, но да чукна на дърво, здрав съм и не ми се налага да се разправям.

Потребителски аватар
bone_G
Умопобъркан
Мнения: 3437
Регистриран: 18 авг 2009, 10:32
Местоположение: ebisu circuit

Re: Здравеопазването в България

Мнение от bone_G » 29 апр 2012, 15:30

Интересно ми е да чуя какво ви е мнението за здравеопазването в България.
Под всякаква критика ! От личен опит
Изображение
Обикновенни и спортни ауспуси, аргон, ресьори за Благоевградска област: Иво Калоянов метал 0886696893 доказано качество!

Потребителски аватар
venom4et0o
Неконтролируем
Мнения: 2189
Регистриран: 09 апр 2009, 17:29
Местоположение: София
Контакти:

Re: Здравеопазването в България

Мнение от venom4et0o » 29 апр 2012, 19:34

И аз като всеки средностатистически българин мога да се оплача като дърта вдовица за х*й. Добре, че съм от редките посетители в болницата, иначе щеше до сега да съм инвалид. Като малък имах един нещастен случай да си тичам като пич из едни хълмове в покрайнините на моето село. Добре, но имаше едни дървени срутили се и изгнили постройки. Естествено преди време са били закрепени здраво с пирони, които бяха по цялата полянка на хълма. Сещате се каква е кулминацията. Стъпих върху един. Болка никаква, просто странно чувство. Постоях 2-3 секунди и после вдигнах кракът си. Кръвта бликна. Веднага си свалих тениската и я притисхан върху стъпалото си. Бавно, но славно седнах. След 1-2 минути усетих, че кръвта вече почти е спряла, но постоях така още малко. След т'ва увих цялата тениска около ходилото ми и си тръгнах пеш. На влизане в селото всички ме питаха какво е станало и с'а няма как да им се обеснявам на всички. Казвах им инцидент. След като се прибвах в къщи отидох на лекар. Каза, че пирона е засегнал някакъв нерв и ще се наложи операция. С риск отказах. Сега от време на време, но много рядко от време на време почвам да накуцвам без причина.

Другата ми такава случка беше, че един път като се събудих сутринта в общежитието в Благоевград и усетих, че дясната ми буза е страшно подута. Ама аз балъка си мислех, че ще ми мине. Стоях така 3-4 дена и накрая отидох на зъболекар. Естествено знаех само един зъболекар, който пък не работеше със здравната каса. Та отидох и му обясних за какво става въпрос. Вкара ме в кабинета си (който пък беше приятно модерен) и повика сестрата. Отворих си устата и като видях скалпела и леко се изплаших. Би ми упойка (като при положение, че съм имал толкова много гной в бузата), но не изчака да ме хване упойката, а директно хвана скалпела и ме "клъцна" отвътре. Заболя ме и просто казах "ааааааааа...", но той не реагира и все така продължаваше да реже. Изтърпях го, но след т'ва сестрата ми навря някакъв инструмент, който изсмуква гной. Доста силно притискаше. Пропускам неособено важната част и след т'ва си тръгнах. По път ме хвана упойката и едвам говорех, като през 2 думи псувах. Интересното беше, че за тези 5 минути мъчение ми взе 30 лева, отделно платих 20 лева за антибиотик, който всъщност въобще не ми беше от полза.... Та има ли смисъл да казвам какво е положението. Дори и частните клиники и кабинети не вършат особено голяма работа. Бъркат ни в джоба и в здравето!

Трябва да благодаря на всички имагинерни висши сили, че ме поддържат здрав и че не ми се налага да стъпвам въобще в прекрасните ни здравни заведения!
Tutun turbon vihellyksen kuulen. Äänellään se mielen kohentaa. Ujellus kuin rajun myrskytuulen. Sitä desibelipellet koittaa ohentaa!Изображение
Изображение

Потребителски аватар
Ico_BG
Умопобъркан
Мнения: 4216
Регистриран: 01 сеп 2009, 11:42

Re: Здравеопазването в България

Мнение от Ico_BG » 29 апр 2012, 21:26

Ayy, какъв спомен извади току-що от гладко-нагънатия ми мозък, свързан със зъболекар!

Единствено само съм благодарен на това, че съм бил малък и с времето спомените отминават. Но явно не достатъчно. Та и аз също като теб бях така 3-4 дена с подута буза и си мислих, че с времето ще отмине. Да, но не стана така. Болките започнаха да зачестяват и решихме да ме заведат на зъболекар. Намирахме се в град Елена, едно красиво градче насред планината, община Велико Търново. И там дядо ми си ходеше при един негов приятел, на вероятно същите години - зъболекар. Викам си - ех, щом е приятел на дядо ми, ще е пичага. Да, ама не. Влязохме ние в кабинета и какво да видя - чиста месарница. Цялата стая - някаква такава една, метална, дъски навсякъде, оборудването от 20 век - имаше ток само за лампите и за една доста стара и мръсна машинка. Настани ме той иначе на стола и започна да помпи като някой автомонтьор по един педал, за да ме качи нагоре до негово ниво. Пружините на стола скърцаха, ама направо мозъка да ти изпилят. Вика ми той да си отворя устата, отворих я и той запали една цигара. WTF? Пуши си човекът там цигарата, а аз до него агонирам с отворена уста. Започна автоматично да се затваря и той като някой старши войник ми плесна една напреки, за да я поддържам отворена. Изпуши си цигарата и взе една малка помпичка, в която имаше някакво лекарство. Напръска той зъба и взе един зъболекарски уред, с който започна да натиска по цял окръг от зъби. Явно не знаеше кой е точно проблемният и затова беше на метода "проба-грешка", ако извикам, значи това е зъбът, който той търси. Време беше за машинката, която за щастие беше на ТОК. Всъщност, не знам дали беше наистина за добро. Ами, свърши си там той работата и с нея. Лекарството отпреди, което явно е било някакво обезболяващо, сега въобще не даваше ефект, може би си беше загубило свойството на първият 2 минутен опит да разбере кой зъб е проблемния. Ами, това общо взето беше, когато излязох зъбът ме болеше много повече, в сравнение с преди да вляза в кабинета. Всъщност, през целия си живот досега не съм случил на добър зъболекар. Е, може би отчасти на един преди две седмици, който си имаше и добро оборудване, и помощничка, и нужните знания

Отговори

Върни се в “Говорилнята”