GTA 3: The Definitive Edition (впечатления и мнения)

Една легенда която никога не ще се забрави !

Модератор: GTA-BG Модератори

Потребителски аватар
Claude
GTA 3 Master
Мнения: 991
Регистриран: 23 яну 2009, 15:33

GTA 3: The Definitive Edition (впечатления и мнения)

Мнение от Claude » 29 сеп 2023, 13:29

Виждайки нова тема тук сигурно някои от вас си задавт въпроса "Коя година е?" :mhihi: Не сънувате, годината е 2023, а това е нова тема в GTA 3 раздела на форума gta-bg. При положение, че преди около 2 години Rockstar Games ни изненадаха с remaster (или remake, няма да задълбавам в определенията :D ) на светата тройца - :iii: :VC: :sa: . След излизането на трейлъра цялото GTA общество беше превзето от еуфория и вълнение, но след официалния релийз на игрите еуфорията изведнъж изчезна и чувствата започнаха да стават смесени. Предполагам няма нужда да задълбавам по въпроса защо така стана - има много статии и клипове в YouTube, които правят дълбок анализ на проблемите в ремастърите, както откъм функционалност, така и към естетика. 2 години и няколко пача по-късно има много поправени проблеми, но и все още много какво да се желае.

Отварям тази тема с цел да коментираме GTA 3 Definitive Edition. Нека тези, които са играли играта да споделят първите си впечатления и откровеното си мнение за играта. Може да изтъкнете какви плюсове и минуси има според вас, и т.н. Скрийншоти също са добре дошли :razz:

Потребителски аватар
Claude
GTA 3 Master
Мнения: 991
Регистриран: 23 яну 2009, 15:33

Re: GTA 3: The Definitive Edition (впечатления и мнения)

Мнение от Claude » 29 сеп 2023, 17:03

Ще започна първи в отделен пост. На много места за по-кратко ще използвам съкращението DE за Definitive Edition

Първо с лошите впечатления:

Бъгове
 • Разбира се, както голяма част от общността и аз бях изумен от това че не само, че не са оправени някои добре познати стари бъгове, но има и цял набор от нови. И това го казвам имаки предвид, че аз закупих DE повече от година след релийза, хващайки множеството пачове, които бяха пуснали през това време.
 • В началото бях изтеглил играта от торент, за да я изпробвам, но бързо я изтрих и за тогава прецених че не си заслужава парите. Покупката по-късно я направих защото най-накрая благоволиха да публикуват игрите в Steam (тази платформа ползвам и не исках да купувам първоначалния релийз с техния launcher), а и хванах 50% промоция. Е, оказа се че дори и в Steam версията са успели да напъхат собствения си Launcher :mhihi: Поради тази причина повечето ъпдейти на трилогията в steam не са пачове за игрите, а ъпдейти на самия rockstar launcher.
 • Продължавайки по темата за бъговете, няма как да не споделя и възмущението си от това, че дори и на тази версия не са оправили прословутия Purple Nines/Uzi Money бъг. Да, старите кучета си го знаем и сме наясно как можем да го избегнем, но при положение че идеята на ремастърите е играта да се "съживи" за новите поколения играчи, не е никак удачно да се оставя бъг, който може да им съсипе сейв файла и да направи невъзможно минаването на мисия.
Ненужни улеснения
 • В сравнение с наследниците си, GTA 3 е сравнително лесна игра и дори за постигането на 100% не са необходими кой знае какви усилия. Все пак, разработчиците на DE поради някаква причина са решили да премахнат :ramp: от сметките прогреса, разпределяйки процентите измежду всички останали неща (сиреч не са задължителни за 100%). Уточнявам, тази промяна важи и за трите игри.
 • Наличието на навигация (изчертаване на маршрут по картата) към целевото място/обект от дадена мисия е ненужно улеснение тук. За игри като GTA 4 и 5 (от където е взаимствано) е донякъде разбираемо поради големия размер на картите им, но тук няма смисъл.
 • Известно е, че :VC: и :sa: имат редица улеснения в мисиите и геймплея като занижени цени на имотите, увеличени таймери и др. Това най-вероятно се дължи на факта, че DE игрите използват мобилните портове (направени от същото студио) като основа, наследявайки тези неща от там. За :iii: нямам спомени дали има подобни улеснения, но ако не е променяно нищо от скрипта за мисиите на мобилния порт, най-вероятно няма улеснения.
 • Също така наличието на пълна карта в менюто е улеснение само по себе си, имайки предвид че оригиналната играникога не е имало и това допринасяше за трудността на някои мисии.
Графика
 • Множеството подобрения и нови графични ефекти донякъде биват засенчвани от това колко нелепо изглеждат много от героите в играта. Ако не сте играли играта - потърсете в google Asuka и Donald Love от definitive edition и може да приключим темата :mhihi:
 • Не ми харесват и текстурите на пътищата, които изглеждат прекалено изгладени и нереалистични.
 • Макар че графиката е по-добра от оригинала, пак не може да се савнява с графиката на актуалните игри за нашето време. Това не е непременно проблем за мен, но не бих очаквал такава графика да изисква толкова много ресурси. Просто играта и до ден днешен е много лошо оптимизирана и в някои случаи имам насичане, макар че покривам required спецификациите.
Други:
 • Няма как да не споделя досадата си от тотално объркания ред на уръжията. Който е играл DE със сигурност е забелязал че оръжията не се редуват в същата последователност, в която са в оригинала.
 • Направило ми е впечатление и че има разни проблеми със звука, особено как някои звуци се пускат и спират изведнъж.
Добри впечатления:

Графика:
 • Макар, че голяма част от подобренията в графиката и новите графични ефекти идват от самия Unreal Engine, редно е да ги споменем, защото наистина допринасят изключително много за реализма.
 • Не съм предполагал, как адекватното осветление и сенки може да вдъхне толкова реализъм, дори на картата на Liberty City която няма кой знае какви подобрения в резолюцията на текстурите и моделите.
 • Наличието на трева и то подвижна също е много добро попълнение.
 • Дъждът (след като го фикснаха) също изглежда супер в сравнение с падащите текстури от оригинала. Имаме дори локви и мокър ефет по асфалта и тревата след дъжд
 • Най-накрая играта има фина настройка на графиката в менюто с видео настройки.
 • Обемните облаци също са приятен ефект, макар и по-незначителен от :sa: където в действителност може да летиш в облаците.
 • Уличните лампи вече се виждат от далеч.
 • Накрая и не на последно място - през нощта най-накрая е наистина тъмно!
Музика
Може за някои хора да изглежда като нещо незначително, но за мен е важно да се отбележи, че играта до ден днешен, дори и в Definitive Edition няма орязан саундтрак (или поне радиата, които аз слушам). Със подобна съдба не могат да се похвалят :VC: и :sa: , които имат сериозно орязване поради изтекли лицензи още десетилетие преди появата на definitive edition.
Последна промяна от Claude на 29 сеп 2023, 17:13, променено общо 1 път.

Потребителски аватар
Frankie
Вманиачен
Мнения: 515
Регистриран: 16 май 2008, 17:12
Местоположение: Miami, FL

Re: GTA 3: The Definitive Edition (впечатления и мнения)

Мнение от Frankie » 01 ное 2023, 21:11

Аз също очаквах повече от обновените версии на Grand Theft Auto :iii: :VC: :sa:

Не ми хареса сладникавата графика и в трите версии.

Липсват и стандартните звуци от геймплея, което за мен лично е малко странно.

Графиката е подобрена, но не ми грабва душата.

Може би ако не бяхме израснали с оригиналните версии, нямаше да се възмущаваме толкова много :D

Поздрави!

Отговори

Върни се в “GТА III: Основен Раздел”