Виждайки нова тема тук сигурно някои от вас си задавт въпроса "Коя година е?" Не сънувате, годината е 2023, а това е нова тема в GTA 3 раздела на форума gta-bg. При положение, че преди около 2 години Rockstar Games ни изненадаха с remaster (или remake, няма да задълбавам в определенията ) на светата тройца - . След излизането на трейлъра цялото GTA общество беше превзето от еуфория и вълнение, но след официалния релийз на игрите еуфорията изведнъж изчезна и чувствата започнаха да стават смесени. Предполагам няма нужда да задълбавам по въпроса защо така стана - има много статии и клипове в YouTube, които правят дълбок анализ на проблемите в ремастърите, както откъм функционалност, така и към естетика. 2 години и няколко пача по-късно има много поправени проблеми, но и все още много какво да се желае.
Отварям тази тема с цел да коментираме GTA 3 Definitive Edition. Нека тези, които са играли играта да споделят първите си впечатления и откровеното си мнение за играта. Може да изтъкнете какви плюсове и минуси има според вас, и т.н. Скрийншоти също са добре дошли
GTA 3: The Definitive Edition (впечатления и мнения)
Модератор: GTA-BG Модератори
Re: GTA 3: The Definitive Edition (впечатления и мнения)
Ще започна първи в отделен пост. На много места за по-кратко ще използвам съкращението DE за Definitive Edition
Първо с лошите впечатления:
Бъгове
Графика:
Може за някои хора да изглежда като нещо незначително, но за мен е важно да се отбележи, че играта до ден днешен, дори и в Definitive Edition няма орязан саундтрак (или поне радиата, които аз слушам). Със подобна съдба не могат да се похвалят и , които имат сериозно орязване поради изтекли лицензи още десетилетие преди появата на definitive edition.
Първо с лошите впечатления:
Бъгове
- Разбира се, както голяма част от общността и аз бях изумен от това че не само, че не са оправени някои добре познати стари бъгове, но има и цял набор от нови. И това го казвам имаки предвид, че аз закупих DE повече от година след релийза, хващайки множеството пачове, които бяха пуснали през това време.
- В началото бях изтеглил играта от торент, за да я изпробвам, но бързо я изтрих и за тогава прецених че не си заслужава парите. Покупката по-късно я направих защото най-накрая благоволиха да публикуват игрите в Steam (тази платформа ползвам и не исках да купувам първоначалния релийз с техния launcher), а и хванах 50% промоция. Е, оказа се че дори и в Steam версията са успели да напъхат собствения си Launcher Поради тази причина повечето ъпдейти на трилогията в steam не са пачове за игрите, а ъпдейти на самия rockstar launcher.
- Продължавайки по темата за бъговете, няма как да не споделя и възмущението си от това, че дори и на тази версия не са оправили прословутия Purple Nines/Uzi Money бъг. Да, старите кучета си го знаем и сме наясно как можем да го избегнем, но при положение че идеята на ремастърите е играта да се "съживи" за новите поколения играчи, не е никак удачно да се оставя бъг, който може да им съсипе сейв файла и да направи невъзможно минаването на мисия.
- В сравнение с наследниците си, GTA 3 е сравнително лесна игра и дори за постигането на 100% не са необходими кой знае какви усилия. Все пак, разработчиците на DE поради някаква причина са решили да премахнат от сметките прогреса, разпределяйки процентите измежду всички останали неща (сиреч не са задължителни за 100%). Уточнявам, тази промяна важи и за трите игри.
- Наличието на навигация (изчертаване на маршрут по картата) към целевото място/обект от дадена мисия е ненужно улеснение тук. За игри като GTA 4 и 5 (от където е взаимствано) е донякъде разбираемо поради големия размер на картите им, но тук няма смисъл.
- Известно е, че и имат редица улеснения в мисиите и геймплея като занижени цени на имотите, увеличени таймери и др. Това най-вероятно се дължи на факта, че DE игрите използват мобилните портове (направени от същото студио) като основа, наследявайки тези неща от там. За нямам спомени дали има подобни улеснения, но ако не е променяно нищо от скрипта за мисиите на мобилния порт, най-вероятно няма улеснения.
- Също така наличието на пълна карта в менюто е улеснение само по себе си, имайки предвид че оригиналната играникога не е имало и това допринасяше за трудността на някои мисии.
- Множеството подобрения и нови графични ефекти донякъде биват засенчвани от това колко нелепо изглеждат много от героите в играта. Ако не сте играли играта - потърсете в google Asuka и Donald Love от definitive edition и може да приключим темата
- Не ми харесват и текстурите на пътищата, които изглеждат прекалено изгладени и нереалистични.
- Макар че графиката е по-добра от оригинала, пак не може да се савнява с графиката на актуалните игри за нашето време. Това не е непременно проблем за мен, но не бих очаквал такава графика да изисква толкова много ресурси. Просто играта и до ден днешен е много лошо оптимизирана и в някои случаи имам насичане, макар че покривам required спецификациите.
- Няма как да не споделя досадата си от тотално объркания ред на уръжията. Който е играл DE със сигурност е забелязал че оръжията не се редуват в същата последователност, в която са в оригинала.
- Направило ми е впечатление и че има разни проблеми със звука, особено как някои звуци се пускат и спират изведнъж.
Графика:
- Макар, че голяма част от подобренията в графиката и новите графични ефекти идват от самия Unreal Engine, редно е да ги споменем, защото наистина допринасят изключително много за реализма.
- Не съм предполагал, как адекватното осветление и сенки може да вдъхне толкова реализъм, дори на картата на Liberty City която няма кой знае какви подобрения в резолюцията на текстурите и моделите.
- Наличието на трева и то подвижна също е много добро попълнение.
- Дъждът (след като го фикснаха) също изглежда супер в сравнение с падащите текстури от оригинала. Имаме дори локви и мокър ефет по асфалта и тревата след дъжд
- Най-накрая играта има фина настройка на графиката в менюто с видео настройки.
- Обемните облаци също са приятен ефект, макар и по-незначителен от където в действителност може да летиш в облаците.
- Уличните лампи вече се виждат от далеч.
- Накрая и не на последно място - през нощта най-накрая е наистина тъмно!
Може за някои хора да изглежда като нещо незначително, но за мен е важно да се отбележи, че играта до ден днешен, дори и в Definitive Edition няма орязан саундтрак (или поне радиата, които аз слушам). Със подобна съдба не могат да се похвалят и , които имат сериозно орязване поради изтекли лицензи още десетилетие преди появата на definitive edition.
Последна промяна от Claude на 29 сеп 2023, 17:13, променено общо 1 път.
Re: GTA 3: The Definitive Edition (впечатления и мнения)
Аз също очаквах повече от обновените версии на Grand Theft Auto
Не ми хареса сладникавата графика и в трите версии.
Липсват и стандартните звуци от геймплея, което за мен лично е малко странно.
Графиката е подобрена, но не ми грабва душата.
Може би ако не бяхме израснали с оригиналните версии, нямаше да се възмущаваме толкова много
Поздрави!
Не ми хареса сладникавата графика и в трите версии.
Липсват и стандартните звуци от геймплея, което за мен лично е малко странно.
Графиката е подобрена, но не ми грабва душата.
Може би ако не бяхме израснали с оригиналните версии, нямаше да се възмущаваме толкова много
Поздрави!